28 Views0

Gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, możesz sięgnąć ze sklepowej półki po dostępne tam słodycze – czasem będzie to zdrowszy czasem mniej zdrowy produkt. Możesz też samodzielnie zrobić pożywne i wartościowe przekąski. Poniżej znajdziesz przepis na orzechowe batony proteinowe.

Orzechowe batony proteinowe doskonale sprawdzą się podczas długich aktywności sportowych, gdy potrzebujesz doładować energię w postaci węglowodanów i jednocześnie dostarczyć białka dla lepszej regeneracji mięśni. Będzie to też sycąca i pożywna przekąska do szkoły dla Twojego dziecka lub po prostu zdrowa słodycz, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco.

Batony te dostarczą węglowodanów złożonych, zdrowych kwasów tłuszczowych i białka. Poza tym są bogate w magnez, żelazo, cynk i błonnik.

Składniki do przygotowania orzechowych batonów proteinowych

  • 100g płatków owsianych
  • 150g masła orzechowego
  • 100g odżywki białkowej
  • 150g suszonych daktyli
  • 100g orzechów
  • 35g kakao
  • 25g gorzkiej czekolady
  • 80g mleka

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia aż zmiękną, następnie odcedź, rozgnieć dokładnie widelcem (lub zblenduj)
  2. Orzechy, daktyle i czekoladę posiekaj.
  3. Połącz w misce wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj, ugniatając dłońmi
  4. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij.
  5. Wstaw do lodówki na ok godzinę, następnie pokrój na batony.

Z podanego przepisu otrzymasz 18 batoników o wadze ok 50g. Oczywiście możesz masę podzielić na większe lub mniejsze batony.

Wartość odżywcza 1 batonika (50g):

  • energia: 180 kcal.
  • białko: 9,8g
  • tłuszcz: 9,7g
  • węglowodany: 16,8g
  • błonnik: 2,5g
  • Potas: 219.44 mg
  • Wapń: 85.31 mg
  • Fosfor: 137.15 mg
  • Magnez: 70.71 mg
  • Żelazo: 1.53 mg
  • Cynk: 1.79 mg
  • Indeks glikemiczny: 40

Modyfikacje przepisu:

  1. Zamiast masła orzechowego możesz dodać zmielone orzechy. Najprościej będzie namoczyć orzechy nerkowca, następnie odcedzić i zmielić.
  2. Nie musisz dodawać odżywki białkowej. Batoniki wyjdą także, gdy dodasz mleko w proszku. Będą miały mniej białka, za to trochę więcej węglowodanów i tłuszczu.
  3. Gdy chcesz bardziej słodkie batony, dodaj więcej daktyli. Ich ilość możesz zwiększyć nawet dwukrotnie. Poza intensywniejszym słodkim smakiem uzyskasz bardziej wilgotną konsystencję.
  4. Wśród orzechów i pestek, możesz dodać także sezam, wiórki kokosowe, siemię lniane czy nasiona chia.