Gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, możesz sięgnąć ze sklepowej półki po dostępne tam słodycze – czasem będzie to zdrowszy czasem mniej zdrowy produkt. Możesz też samodzielnie zrobić pożywne i wartościowe przekąski. Poniżej znajdziesz przepis na orzechowe batony proteinowe.
Orzechowe batony proteinowe doskonale sprawdzą się podczas długich aktywności sportowych, gdy potrzebujesz doładować energię w postaci węglowodanów i jednocześnie dostarczyć białka dla lepszej regeneracji mięśni. Będzie to też sycąca i pożywna przekąska do szkoły dla Twojego dziecka lub po prostu zdrowa słodycz, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco.
Batony te dostarczą węglowodanów złożonych, zdrowych kwasów tłuszczowych i białka. Poza tym są bogate w magnez, żelazo, cynk i błonnik.
Składniki do przygotowania orzechowych batonów proteinowych
- 100g płatków owsianych
- 150g masła orzechowego
- 100g odżywki białkowej
- 150g suszonych daktyli
- 100g orzechów
- 35g kakao
- 25g gorzkiej czekolady
- 80g mleka
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia aż zmiękną, następnie odcedź, rozgnieć dokładnie widelcem (lub zblenduj)
- Orzechy, daktyle i czekoladę posiekaj.
- Połącz w misce wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj, ugniatając dłońmi
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij.
- Wstaw do lodówki na ok godzinę, następnie pokrój na batony.
Z podanego przepisu otrzymasz 18 batoników o wadze ok 50g. Oczywiście możesz masę podzielić na większe lub mniejsze batony.
Wartość odżywcza 1 batonika (50g):
- energia: 180 kcal.
- białko: 9,8g
- tłuszcz: 9,7g
- węglowodany: 16,8g
- błonnik: 2,5g
- Potas: 219.44 mg
- Wapń: 85.31 mg
- Fosfor: 137.15 mg
- Magnez: 70.71 mg
- Żelazo: 1.53 mg
- Cynk: 1.79 mg
- Indeks glikemiczny: 40
Modyfikacje przepisu:
- Zamiast masła orzechowego możesz dodać zmielone orzechy. Najprościej będzie namoczyć orzechy nerkowca, następnie odcedzić i zmielić.
- Nie musisz dodawać odżywki białkowej. Batoniki wyjdą także, gdy dodasz mleko w proszku. Będą miały mniej białka, za to trochę więcej węglowodanów i tłuszczu.
- Gdy chcesz bardziej słodkie batony, dodaj więcej daktyli. Ich ilość możesz zwiększyć nawet dwukrotnie. Poza intensywniejszym słodkim smakiem uzyskasz bardziej wilgotną konsystencję.
- Wśród orzechów i pestek, możesz dodać także sezam, wiórki kokosowe, siemię lniane czy nasiona chia.
