Na temat diety w chorobie Hashimoto istnieje wiele sprzecznych informacji. Z jednej strony mówi się o tym, by posiłki były bogate w warzywa, z drugiej strony pojawiają się komunikaty, że nie wszystkie warzywa są dozwolone. Kontrowersje rodzi też dodatek soi, glutenu i laktozy w diecie chorych na Hashimoto. Czytaj więcej
Dieta przeciwzapalna. Ważne składniki, które warto jeść
Dieta przeciwzapalna wspomaga leczenie i łagodzi przebieg chorób autoimmunologicznych (Hashimoto, RZS), endometriozy, insulinooporności, choroby Alzheimera i depresji. Stosowanie takiej diety na co dzień spowalnia procesy starzenia i może nas chronić przed wieloma chorobami. Czytaj więcej
Usuwanie toksyn z organizmu. Dieta, która ułatwia detoks
Detoksykacja to fizjologiczne usuwanie toksyn z organizmu człowieka, które odbywa się głównie przez wątrobę, nerki, jelita, płuca, układ limfatyczny i skórę. Jednak, gdy praca tych narządów zostaje zaburzona, toksyny i inne zanieczyszczenia nie są prawidłowo usuwane. Czytaj więcej
Dieta w Hashimoto (cz. 2). Co sprzyja chorobie Hashimoto
W poprzednim artykule opisałam diagnostykę i objawy choroby Hashimoto oraz skupiłam się na ważnych elementach diety, które mogą złagodzić przebieg choroby oraz zmniejszy dawki przyjmowanych leków. Poniżej opisuję jakie czynniki sprzyjają zachorowaniu na tę chorobę. Zapraszam Cię do przeczytania, czego unikać w naszej diecie i stylu życia. Czytaj więcej
Cholesterol i dieta. Co pomaga, a co szkodzi?
Podwyższony cholesterol we krwi prowadzi do miażdżycy oraz zwiększa ryzyko zawałów i udarów. Jakie produkty mogą przyczyniać się do chorób układu krążenia, a jakie mogą im zapobiegać lub leczyć? Czytaj więcej
Dieta w SIBO. LowFODMAP i co jeszcze?
SIBO to przerost bakterii w jelicie cienkim. IMO to z kolei przerost metanogenów. Zaburzenia te dają objawy takie jak nasilone wzdęcia, bóle brzucha, nudności, biegunkę lub zaparcia (w przypadku IMO). Problemy te często współistnieją z IBS (zespół jelita drażliwego) i dają podobne objawy. Czytaj więcej