gotowanie warzyw
Ile tracisz (a ile zyskujesz) podczas gotowania warzyw i jak minimalizować straty

Gotowanie warzyw prowadzi do strat wartości odżywczych warzyw, głównie witaminy C, folianów oraz potasu, magnezu i cynku. O stopniu tej utraty decyduje czas i metoda obróbki termicznej, ale także to jakiego warzywa dotyczy. Czasem jednak wysoka temperatura może zwiększać dostępność do cennych składników oraz zwiększać moc antyoksydacyjną. W innych sytuacjach obróbka termiczna pozwoli pozbyć się substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.

Read more
6 Views0
Rabarbar – chroni przed tyciem, zdrowy dla serca i jelit

Rabarbar to niskokaloryczne warzywo (w 100g ma zaledwie 9 kcal.), bogate w błonnik i substancje, które wykazują liczne właściwości zdrowotne: działają korzystnie na pracę jelit, łagodzą objawy menopauzy, obniżają stężenie cholesterolu, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i poprawiają glikemię. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Read more
15 Views0
Dieta dla mózgu. Co jeść, by poprawić myślenie?

Mózg stanowi 2% masy ciała, ale zużywa ok 20% zapotrzebowania energetycznego. Ponieważ jest aktywny metabolicznie, powstaje w nim dużo wolnych rodników, których nadmiar może prowadzić do neurodegeneracji. Aby prawidłowo odżywić mózg i zadbać o neutralizację wolnych rodników, niezbędna jest odpowiednia dieta. Może ona znacznie spowolnić proces starzenia mózgu, poprawiać zdolności poznawcze i zapobiegać demencji.

Read more
23 Views0
dieta w dnie moczanowej
Dieta w dnie moczanowej. Co obniży kwas moczowy?

Dna moczanowa to zapalna choroba reumatyczna wynikająca z nieprawidłowego metabolizmu kwasu moczowego. We krwi dochodzi do zwiększenia stężenie tego kwasu, który następnie odkłada się w stawach powodując ból i stan zapalny.

Read more
21 Views0