Gotowanie warzyw prowadzi do strat wartości odżywczych warzyw, głównie witaminy C, folianów oraz potasu, magnezu i cynku. O stopniu tej utraty decyduje czas i metoda obróbki termicznej, ale także to jakiego warzywa dotyczy. Czasem jednak wysoka temperatura może zwiększać dostępność do cennych składników oraz zwiększać moc antyoksydacyjną. W innych sytuacjach obróbka termiczna pozwoli pozbyć się substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.
Read morePokrzywa w Twojej diecie. Przepis na wrap z pokrzywy
Pokrzywa to jadalna roślina. W kuchni wykorzystuje się młode liście w potrawach takich jak curry, zupy, koktajle, sałatki. W medycynie naturalnej jej korzeń stosowany jest przy przeroście prostaty, a liście w leczeniu zapalenia stawów i alergicznego nieżytu nosa.
Read moreRabarbar – chroni przed tyciem, zdrowy dla serca i jelit
Rabarbar to niskokaloryczne warzywo (w 100g ma zaledwie 9 kcal.), bogate w błonnik i substancje, które wykazują liczne właściwości zdrowotne: działają korzystnie na pracę jelit, łagodzą objawy menopauzy, obniżają stężenie cholesterolu, sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy ciała i poprawiają glikemię. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Read moreSosna jako lek i suplement diety. Przepis na syrop z sosny
Sosna, a dokładniej jej pędy, igły, szyszki, kora i nasiona, to niedoceniany, ale bardzo wartościowy produkt, który można włączać do codziennej diety, ale także leczenia niektórych chorób.
Read moreDieta dla mózgu. Co jeść, by poprawić myślenie?
Mózg stanowi 2% masy ciała, ale zużywa ok 20% zapotrzebowania energetycznego. Ponieważ jest aktywny metabolicznie, powstaje w nim dużo wolnych rodników, których nadmiar może prowadzić do neurodegeneracji. Aby prawidłowo odżywić mózg i zadbać o neutralizację wolnych rodników, niezbędna jest odpowiednia dieta. Może ona znacznie spowolnić proces starzenia mózgu, poprawiać zdolności poznawcze i zapobiegać demencji.
Read moreDieta w dnie moczanowej. Co obniży kwas moczowy?
Dna moczanowa to zapalna choroba reumatyczna wynikająca z nieprawidłowego metabolizmu kwasu moczowego. We krwi dochodzi do zwiększenia stężenie tego kwasu, który następnie odkłada się w stawach powodując ból i stan zapalny.
Read more