ból brzucha
1,329 Views

Dieta eliminacyjna

Gdy wykluczasz z diety pewne produktu lub grupy produktów, wprowadź do swojego jadłospisu odpowiednie zamienniki w ich miejsce. W innym przypadku dieta eliminacyjna może prowadzić do niedoborów lub jedzenia w nadmiarze pewnych składników. Warto skonsultować się w tej sprawie z dietetykiem.

Eliminacje ze wskazań medycznych

Niektóre wykluczenia pewnych produktów są niezbędnym elementem terapeutycznym. Tak dzieje się w:

  • alergiach pokarmowych (np. na białka mleka krowiego, owoce morza, orzechy, jaja, seler)
  • nietolerancjach pokarmowych (np. nietolerancja laktozy)
  • celiakii (choroba wymaga bezwzględnie diety bezglutenowej)

Jeśli cierpisz na któreś z powyższych zaburzeń, pomogę Ci zbilansować jadłospis tak, by był pełnowartościowy i był wolny od produktów, które Ci szkodzą. Podpowiem Ci, jak robić zakupy, by ominąć żywność, w której składzie może znaleźć się zakazany dla Ciebie element. Nauczę Cię też przygotowywać posiłki – pełnowartościowe i bezpieczne dla Ciebie.

Diety wegetariańskie i wegańskie

Jeśli wykluczasz ze swojego jadłospisu mięso i produkty odzwierzęce, należy w ich miejsce wprowadzić zamienniki podobne pod względem wartości odżywczych. Gdy jedyną modyfikacją, jakiej dokonasz w swoim jadłospisie, będzie unikanie mięsa, jaj, nabiału, szybko doprowadzisz swój organizm do niedoborów. W ten sposób dieta zamiast służyć Twojemu zdrowiu, może je pogarszać. Weganie bardziej narażeni są na niedobory witamin B2, B3, B12, D, a także jodu, żelaza, cynku i wapnia. Wykazano, że spożycie witaminy B12 u wegan wynosi średnio 0,24-0,49 µg (zalecana ilość to 2,4 µg), a średnie spożycie wapnia w tej grupie wynosi 750 mg (normy kształtują się od 800 – 1200 mg). Diety bezmięsne uważane są za korzystniejsze dla naszego zdrowia, ale pod warunkiem ich prawidłowego zbilansowania. A im więcej produktów wykluczamy ze swojego jadłospisu, tył łatwiej o niedobory.

Przygotuję ci pełnowartościową dietę wegetariańską

Dlatego jeśli planujesz przejść na dietę bezmięsną lub już na niej jesteś, ale czujesz, że nie do końca radzisz sobie z jej bilansowaniem – zgłoś się do mnie. Przygotuję Ci dietę wegetariańską lub wegańską, która będzie pełnowartościowa i przy tym skrojona pod Twoje preferencje smakowe i możliwości czasowe. Podpowiem jak, komponować posiłki, zainspiruję nowymi pomysłami i w razie potrzeby dobiorę odpowiednią dla Ciebie suplementację.

Diety bezglutenowe – nie stosuj, gdy nie musisz

Na celiakię, która wymaga bezwzględnej eliminacji glutenu, cierpi mniej niż 1% populacji. U około 6% populacji zdiagnozowano nadwrażliwość na gluten (nieceliakalną nadwrażliwość na gluten). Alergia na gluten zależna od IgE dotyczy mniej niż 0,4–0,9% populacji i zwykle występuje u małych dzieci. To są grupy osób, u których eliminacja glutenu jest wskazana. Niestety ponad 70% osób na diecie bezglutenowej nie ma przesłanek medycznych do jego wykluczania. Diety bezglutenowe w ostatnich latach stały się modą, u niektórych sposobem na odchudzanie, a inni unikają glutenu myśląc, że jest to szkodliwy składnik diety.

  • Tak gluten szkodzi, ale tylko osobom, których stan zdrowia wymaga jego eliminacji.
  • Od glutenu się nie tyje (albo tyje tak samo jak od innych składników jedzonych w nadmiarze).
  • Produkty bezglutenowe nie są zdrowsze, a nawet odwrotnie.

Ryzyko niedoborów

Eliminowanie glutenu u zdrowych osób nie działa korzystnie, a często może nawet zaszkodzić. Liczne badania wykazały, że diety bezglutenowe są zwykle ubogie w białko, kwas foliowy, żelazo, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminę B12, cynk, selen i błonnik. Ponadto są one bardziej podatne na wyższy poziom niklu, który jest wysoce uczulający dla niektórych pacjentów. Diety te mogą również zawierać wyższy poziom arsenu, rtęci, kadmu, ołowiu oraz wyższy poziom tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Wymagająca dieta

Dieta bezglutenowa jest też kłopotliwa, ponieważ gluten to nie tylko pszenica. Białko to występuje także w zbożach takich jak żyto, jęczmień, w większości owies i we wszystkich wyrobach z tych zbóż (makarony, ciasta, pieczywo, wyroby cukiernicze, pizza). Znajdziemy go także w mniej oczywistych pokarmach takich jak kotletach panierowanych w bułce tartej lub kotletach i pasztetach z jej dodatkiem, zamiennikach mięsa w produktach wegetariańskich, a nawet niektórych wędlinach. Jest on składnikiem słodu jęczmiennego, który znajdziemy w niektórych napojach alkoholowych i mlecznych. Inne glutenowe produkty, które mogą zaskoczyć, to sos sojowy, proszek do pieczenia, olej z kiełków pszenicy czy kawa zbożowa.