13 Views0
Cukry wolne

Eksperci w dziedzinie zdrowia zalecają ograniczenie cukrów wolnych do 5% energii z całodziennej diety. Czym właściwie są „cukry wolne”, czy to to samo co „cukry dodane” oraz czym skutkuje ich nadmiar w diecie?

Cukry wolne

Termin „cukry wolne” pojawił się w rekomendacjach WHO z 2015. Odnosi się on do wszystkich mono- i dwucukrów (glukoza, sacharoza, fruktoza, laktoza, galaktoza), które są:

  • dodawane w procesie produkcji, podczas gotowania potraw, czy jedzenia,
  • występują naturalnie w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych oraz przetworach owocowych, w których struktura owocu została rozbita (przecierach, pastach, koktajlach).

Do cukrów wolnych nie zaliczają się natomiast sacharydy naturalnie występujące w całych świeżych, suszonych i mrożonych owocach, warzywach oraz w mleku i jego przetworach (laktoza, galaktoza).

Cukry dodane a cukry wolne

„Cukry dodane” to te dodane do produktu w procesie produkcji. Mogą to być cukier biały, brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, melasa cukrowa, krystaliczna dekstroza. To pojęcie nie obejmuje natomiast cukrów występujących w sokach i koncentratach owocowych. To stwarza pole do popisu producentom żywności. I tak mamy owsiankę Lubella w tubce. Producent na etykiecie pisze, że jest to produkt „bez dodatku cukru”, ale w składzie znajdują się: przecier jabłkowy, zagęszczony sok jabłkowy, sok bananowy z zagęszczonego soku z bananów, przecier bananowy, przecier malinowy, sok malinowy z zagęszczonego soku z malin, przecier z daktyli. To wszystko inna postać cukrów dodana właśnie w celu osłodzenia produktu. I te wszystkie dodatki obejmuje już definicja cukrów wolnych. Ponieważ w tej grupie znajdują się wszystkie mono i disachcarydy dodane oraz dodatkowo te znajdujące się w przecierach, sokach, koncentratach i koktajlach owocowych i warzywnych (wszystkich rozdrobnionych warzywach i owocach).

1

Dlaczego ograniczać cukry wolne

Cukry wolne zwiększają gęstość energetyczną posiłku (w małej porcji mamy dużo kalorii), a że smak słodki jest dla nas pożądany, to łatwiej o nadwyżkę kalorii. Drugą pułapką są słodkie napoje. W tym przypadku kalorie wypijane nie dają nam takiej sytości jak te zjadane. Jemy więcej niż spalamy i w efekcie tyjemy. A otyłość to choroba, której konsekwencją jest szereg innych chorób przewlekłych (cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca itp.). Ponadto wyższe spożycie cukrów prostych wiąże się z większym ryzykiem próchnicy. –  Dowody wskazują na wyższy wskaźnik próchnicy zębów, gdy poziom spożycia cukrów prostych przekracza 10% całkowitego spożycia energii (…) Niższy poziom rozwoju próchnicy zębów obserwowano, gdy spożycie cukrów na osobę wynosiło mniej niż 10 kg/osobę/rok (około 5% całkowitego spożycia energii – czytamy w raporcie WHO z 2015 roku.

Rekomendacje ws. cukrów wolnych

Zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, WHO zdecydowanie zaleca ograniczenie spożycia cukrów wolnych do mniej niż 10% całkowitego spożycia energii. Jednocześnie Ci sami eksperci sugerują, że dalsze ograniczenie tych cukrów (poniżej 5% całkowitego spożycia energii) przyczynić się może do zmniejszenia występowania próchnicy. – Nawet niewielkie zmniejszenie ryzyka próchnicy w dzieciństwie ma znaczenie w późniejszym życiu. Dlatego, aby zminimalizować ryzyko próchnicy zębów w ciągu całego życia, spożycie wolnych cukrów powinno być jak najniższe – zaznaczają eksperci WHO. W ślad za tymi wytycznymi idą polscy eksperci.

Cukry wolne w normach żywienia

I tak w normach żywienia z 2024 roku maksymalna zawartość cukrów wolnych w codziennej diecie została zmniejszona z 10 do 5% zapotrzebowania energetycznego. – Należy ograniczyć spożycie wolnych cukrów, u dzieci ≥ 2. roku życia i nastolatków powinny one stanowić < 5 % energii całodziennej diety, a u niemowląt i młodszych dzieci ich spożycie powinno być jeszcze mniejsze – czytamy z zaleceniach.

Ile to w ogóle jest 5% cukrów wolnych? Dla średniego zapotrzebowania kalorycznego 2000 kcal. zdrowy limit na te cukry wyniesie 25g. Jeśli chcesz poznać zapotrzebowanie energetyczne swojego dziecka, sprawdzisz je w TYM wpisie.

Cukry wolne a cukry na etykiecie produktów

To teraz zagmatwam jeszcze bardziej. Pojawiła się definicja cukrów dodanych (która często wprowadza w błąd konsumentów) i cukrów wolnych (nowe pojęcie), ale są jeszcze po prostu „cukry”. I to pojęcie obejmuje sumę wszystkich cukrów prostych (monosacharydów) i dwucukrów (disacharydów) zawartych w produkcie, niezależnie od tego, czy zostały dodane przez producenta, czy występują naturalnie (np. fruktoza w owocach, laktoza w mleku). I to właśnie te cukry wymieniane są w opisie wartości odżywczych na etykietach produktów (zapis „węglowodany… , w tym cukry…”). Obowiązek takiej informacji nakłada rozporządzeniem UE nr 1169/2011 (inne niezbędne informacje to: wartość energetyczna, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, białka oraz soli). Jeśli więc widzimy na etykiecie ilość cukrów to są to zarówno cukry dodane, cukry wolne, jak i cukry występujące naturalnie w owocach, warzywach, czy nabiale.

Legislacja nie nadąża za wytycznymi ekspertów

Od ekspertów dostajemy więc wytyczne na temat ograniczenia cukrów wolnych, ale jednocześnie producenci nie są zobligowani do informowania nas o ich ilości. Pozostaje nam szacunkowo to określać na podstawie kategorii produktu, jego składu i podanej wartości odżywczej. Przykładowo:

  1. Dżemy, kremy owocowe, konfitury: wszystkie cukry podane na etykiecie będą cukrami wolnymi, ponieważ struktura komórkowa owoców w takich produktach jest w przeważającej mierze rozłożona (owoce są posiekane lub zmielone, rozpadły się w procesie gotowania) a udział cukrów naturalnie obecnych w owocach jest niewielki w porównaniu z ilością cukru dodanego.
  2. Zupy warzywne: tutaj zgodnie z wytycznymi ekspertów należałoby uwzględnić cukry ze wszystkich warzyw (bo zostały one rozdrobnione), ale odjąć cukry z ziemniaków (ponieważ tych definicja cukrów wolnych nie obejmuje – patrz tabelka poniżej).
  3. Jogurty owocowe: tu pojawia się problem, bo należałoby od cukrów odjąć cukry naturalnie występujące w mleku i uwzględnić jedynie te z owoców i substancji słodzących. Producenci nie podają jednak procentowego udziału mleka.

Po co więc ten podział

Czy nie można byłoby po prostu w rekomendacjach określić procentowy limit spożycia po prostu cukrów, tj. sumy cukrów prostych i dwucukrów? Czyli tego, co aktualnie producenci podają na etykietach? Tak byłoby najprościej, ale to sprowadzałoby do jednej kategorii słodycze, słodkie napoje, mleko, warzywa i owoce. Wszystkie te produkty dostarczają bowiem „cukry”, ale nie wszystkie w jednakowy sposób przyczyniają się do tycia i próchnicy.

I tak:

  • w szklance nieprzetworzonego mleka 2% mamy 12 g cukrów,
  • w szklance napoju Tymbark 11,2g cukru.

Tyle że mleko to źródło wapnia, witamin z grupy B i białka, natomiast Tymbark to po prostu roztwór cukru bez specjalnych wartości odżywczych. Mleko da nam też większą sytość niż taka sama ilość soku.

Inny przykład:

  • jeden cały burak gotowany ma blisko 10g cukru, czyli więcej niż 1 łyżeczka Nutelli (8,4g cukru).

Burak to nieco ponad 50 kcal, w tym żelazo, potas, magnez, foliany, błonnik. Łyżeczka Nutelli to 80 kcal. i nie wnosi nic dobrego do naszej diety.

  • 2 garści mrożonych truskawek (200g) to 10,8g cukru, czyli nawet więcej niż 1 rogalik 7 Days (10,2g cukru). Tyle że taka porcja truskawek to ok 66 kcal, a jeden rogalik 4 razy tyle, bo 271 kcal. Dużo łatwiej więc doprowadzić do nadwyżki kalorycznej jedząc rogalik niż truskawki. Korzyści zdrowotnych z jedzenia truskawek vs czekoladowych rogalików już nawet nie będę porównywała.

Wprowadzenie pojęcia wolne cukry wydaje się więc mieć uzasadnienie, tyle że ciężko się w tym odnaleźć przeciętnemu zjadaczowi chleba. My mamy rekomendacje ekspertów, a producenci ustawy i rozporządzenia. Oba przekazy w innych językach. Jak więc się nie pogubić?

Jak wprowadzać zalecenia w życie

Przede wszystkim nie popadałabym w szaleństwo wyliczania cukrów wolnych z passaty czy zup, a skupiła się na ograniczeniu zagrożeń większego kalibru:

  1. Unikaj słodzenia: 3 kawy lub herbaty dziennie, każda posłodzona 1 łyżeczką cukru to łącznie 12g cukru wolnego (czyli już połowa tego co możesz zjeść w diecie 2000 kcal.)
  2. Unikaj dodatku miodu: 1 łyżeczka miodu to prawie 10g cukrów wolnych
  3. Unikaj dodatku syropów: ponad połowa wagi syropu to cukry wolne
  4. Unikaj soków i napojów: szklanka soku jabłkowego to 24g cukru wolnego (czyli prawie całodzienny limit przy założeniu 2000 kcal.). W przypadku owoców – lepiej jedz je w całości – uzyskasz wtedy większą sytość.
  5. Unikaj słodyczy. 1 batonik Kinder Bueno (22g) to 9,1g cukrów wolnych. Prawie połowa masy żelek to cukry wolne (na 100g żelek 43g to cukry wolne).
  6. Ogranicz słodkie wypieki. Na 100g ciasta ilość cukrów wolnych może wynosić od 10 do 35g

Niech Twój jadłospis bazuje na nieprzetworzonych produktach. Do każdego posiłku dodawaj warzywa, a do 1 – 2 posiłków w ciągu dnia owoce w naturalnej postaci. Na co dzień wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb na zakwasie, kasze, pełnoziarniste makarony). Zadbaj o zdrowy dodatek białka (chude mięso, ryby, nabiał, jaja, tofu, nasiona roślin strączkowych). Do posiłków dodawaj niewielką ilość zdrowych tłuszczy (oliwa, awokado, orzechy, pestki, nasiona). I raz na jakiś czas pozwól sobie na coś słodkiego. Budując podstawy diety na nieprzetworzonej żywności, mało miejsca zostanie już na wątpliwej jakości produkty, w których nie tylko ilość cukrów wolnych może budzić niepokój, ale także ilość tłuszczów trans i sodu.

Czym są wolne cukryCzym nie są wolne cukry
– Wszelki dodany cukier w dowolnej postaci, w tym miód, syropy i nektary, dodawane do produktów podczas produkcji, przez konsumenta podczas gotowania lub na stole. Obejmuje to składniki takie jak ekstrakt słodowy i syrop glukozowy.  – maltodekstryny, – oligofruktoza – substytuty cukru, takie jak poliole (sorbitol).  
– Laktoza i galaktoza dodawane jako składniki do żywności lub napojów, w tym laktoza w serwatce w proszku dodawana jako składnik  – Laktoza i galaktoza występujące naturalnie w mleku i produktach mlecznych, w tym w mleku w proszku
– Wszystkie cukry naturalnie występujące w sokach owocowych i warzywnych, koncentratach, koktajlach, przecierach, pastach, proszkach i ekstrudowanych produktach owocowo-warzywnych Czyli tych owocach i warzywach, które zostały zmiksowane, przetarte, wytłoczone lub sproszkowane (ich struktura komórkowa została rozbita)  – Wszystkie cukry naturalnie występujące w świeżych i większości rodzajów przetworzonych (suszonych, duszonych, konserwowanych i mrożonych) owocach i warzywach (w tym fasoli i roślin strączkowych), z wyjątkiem soków, koktajli, przecierów, past, proszków i produktów wytłaczanych. – Cukry naturalnie występujące w przecierach i proszku ziemniaczanym oraz innych skrobiowych produktach podstawowych.  
– Wszystkie cukry w napojach, z wyjątkiem mleka i innych napojów na bazie nabiału. W tym: ∙ wszystkie cukry w niesłodzonych sokach owocowych i warzywnych, koncentratach soków owocowych i warzywnych oraz koktajlach; ∙ wszystkie cukry w napojach alkoholowych; ∙ wszystkie cukry naturalnie występujące w napojach alternatywnych dla nabiału, takich jak napoje sojowe, ryżowe, owsiane i na bazie orzechów.  – Laktoza i galaktoza występujące naturalnie w mleku i innych napojach mlecznych  
 – Wszystkie cukry naturalnie występujące w ziarnach zbóż, w tym ryżu, makaronie i mące, niezależnie od sposobu przetworzenia (z wyjątkiem napojów na bazie zbóż) – Wszystkie cukry naturalnie występujące w orzechach i nasionach, niezależnie od sposobu przetworzenia (z wyjątkiem napojów na bazie orzechów)  

Jeśli jedna z zastosowanych metod jest uwzględniona w definicji cukrów wolnych (Tabela 1), wówczas cukier zawarty w owocach lub warzywach jest traktowany jako cukry wolne. Na przykład suszone owoce, które zostały przetarte lub wyciśnięte, będą zaliczane do cukrów wolnych. Do takiej sytuacji może dość w batonikach bez dodatku cukru, w których rolę substancji słodzącej spełniają rozdrobnione suszone daktyle. Gdyby natomiast suszone owoce były dodane w całości do takiego batona (nierozdrobnione) sacharydy w nich zawarte nie wliczałyby się w pulę cukrów wolnych.

Cukry w warzywach

Cukry w warzywach należy traktować tak samo jak te w owocach. W związku z tym cukry zawarte w przecierze pomidorowym i innych przecierach warzywnych także stanowią cukry wolne. Tzn. cukier występujący naturalnie w całym pomidorze nie zalicza się do cukru wolnego, ale gdy takie pomidory zmiksujemy, wtedy jego mono- i dwucukry wliczą się do puli cukrów wolnych.

Cukry w ziemniakach

Inaczej sytuacja wygląda z cukrem w występującym w ziemniakach. Ten, nie ważne w jakiej postaci pojawią się ziemniaki (całe czy purre czy w proszku), nie będzie zaliczany już do cukrów wolnych. A to dlatego, że ziemniaki nie należą do grupy warzyw, lecz dodatków skrobiowych (w tej samej grupie co kasza, ryż, makaron).