30 Views0

Koniec lata to sezon m.in. pomidorów i bakłażanów, dlatego dziś proponuję Ci przepis na lekką lasagne z bakłażanem (a’la parmigiana). Jest to potrawa bezmięsna z mocno odchudzoną wersją sosu beszamelowego.

Z przepisu otrzymasz 4 porcje potrawy o kaloryczności niespełna 500 kcal. Dzięki zamianie tradycyjnego sosu beszamelowego na modyfikację z serkiem wiejskim lasagne jest mniej kaloryczna i dostarcza więcej białka (34g w jednej porcji) i mniej tłuszczu (19g w porcji).

Pomidory świeże lub passata

Jeśli nie masz czasu, do sosu pomidorowego użyj gotowej passaty. W sezonie zachęcam jednak do przygotowania potrawy ze świeżych pomidorów (dojrzałe pomidory dają prawdziwą słodycz i głębię smaku). Ja nie sparzam pomidorów ze skórki, ani nie przecieram ich przez sitko. Po prostu wrzucam pokrojone pomidory do garnka, gotuję ok 15 minut, następnie dokładnie blenduję. W ten sposób zachowuję więcej polifenoli i błonnika ze skórek pomidorów, ale po zmieleniu ani skórki ani pestki nie są wyczuwalne w konsystencji. Dodam też, że likopen zawarty w pomidorach poddany obróbce termicznej zwiększa swoją moc antyoksydacyjną, o czym pisałam TUTAJ.

Przepis na lekką lasagne z bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże bakłażany -500g
  • Makaron lasagne – 8 płatów
  • Mozzarella tarta – 200g
  • Ser Parmezan tarty – 50g
  • Passata pomidorowa – 500g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Bazylia świeża – garść
  • Oregano suszone – 1łyżeczka
  • Pieprz czarny, sól
  • Serek wiejski lekki 2% – 300g
  • Jogurt naturalny – 250g
  • Gałka muszkatołowa mielona

Przygotowanie potrawy:

1. Bakłażany kroimy na cienkie plasterki.

Bakłażan pokrojony w plasterki


2. Plasterki bakłażana oprószamy solą, odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
3. Plastry bakłażana obsmażamy na patelni (bez tłuszczu) po ok. 2-3 minuty z każdej strony i odstawiamy do wystygnięcia. (lub podpiekamy w airfryerze ok 10 min w 180 st C)
4. Do passaty dodajemy oregano, czosnek, posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
5. Sos a’la beszamelowy: Łączymy serek wiejski z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu pomidorowego, który dokładnie rozprowadzamy. Na sosie układamy płaty makaronu, plasterki bakłażana, następnie polewamy sosem pomidorowym. Całość oprószamy startym serem (na tarce o grubych oczkach) i polewamy 3-4 łyżkami beszamelu. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy lasagne: makaron, bakłażan, sos pomidorowy, ser i sos beszamelowy, aż do ukończenia składników.
7. Na koniec wierzch zapiekanki posypujemy startym parmezanem
8. Lasagne pieczemy 20-25 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (środkowa półka piekarnika).

Gotowa lasagne

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • energia: 494 kcal
  • białko: 34g
  • tłuszcz: 19g
  • węglowodany: 47g