dieta dla kobiet w ciąży
1,257 Views

Dieta dla kobiet w ciąży i po porodzie

Czy wiesz, że na zdrowie Twojego dziecka ma wpływ nawet to, jak odżywiasz się zarówno w ciąży jak i w okresie przed zapłodnieniem? Dobrze zbilansowana dieta kobiety ciężarnej może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób i poprawić jakość życia dziecka w jego dorosłym życiu.

U rozwijającego się płodu dochodzi do licznych podziałów komórkowych, tworzenia tkanek i narządów. Nadmiar lub niedobór poszczególnych składników pokarmowych w diecie przyszłej mamy może przeprogramować na stałe metabolizm dziecka. To tzw. programowanie metaboliczne płodu. Decyduje ono np. o podatności dziecka na choroby w wieku dorosłym.

Jak zła dieta kobiety w ciąży wpływa na zdrowie dziecka

  • Niedobór energii w diecie ciężarnej skutkuje niską masą urodzeniową. U takich dzieci obserwuje się 10% zaniżenie masy urodzeniowej i 15% zmniejszenie masy łożyska. Ten stan zwiększa u dziecka ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, insulinooporności, otyłości i cukrzycy typu 2 w wieku dorosłym.
  • Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko występowania wad cewy nerwowej u dziecka, takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-mózgową.
  • Niedobór witaminy A może przyczynić się do przedwczesnego pęknięcia błon płodowych i wystąpienia rzucawki. Uważać jednak trzeba na suplementację, ponieważ nadmiar tej witaminy zwiększa ryzyko wad wrodzonych.
  • Niedobór wapnia w ciąży wiąże się z obniżoną gęstością kostną u noworodka, częstszym występowaniem nadciśnienia ciążowego, a tym samym porodu przedwczesnego.
  • Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości u ciężarnej, ale także zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych. U dziecka wiąże się to z niższą masą urodzeniową i przedwczesnym porodem. Szacuje się, że niedobór żelaza występuje u około 18% kobiet ciężarnych.
  • Niedobór cynku może przyczynić się przedwczesnych porodów, urodzenia dziecka o małej masie, wystąpienia wad rozwojowych u płodu, nadciśnienia ciążowego, stanu rzucawkowego, infekcji i wydłużenia czasu porodu.

Zadbaj o swoją wagę przed ciążą

Otyłość matki wpływa na wystąpienie trudności w czasie porodu. Porody są dłuższe, częściej muszą być wywoływane i częściej wykonuje się cesarskie cięcie. To też większe ryzyko komplikacji w okresie połogu. Otyłość u ciężarnej to także większe ryzyko poronienia w pierwszym trymestrze, urodzenia martwego dziecka i zgonu noworodka. Dzieci kobiet z otyłością mają też większe ryzyko wad wrodzonych.

Dieta poprawi płodność

Prawidłowe odżywienie pozytywnie wpłynie także na płodność Twoją i Twojego partnera. Dieta bogata w tłuszcze trans i cukry proste może zmniejszać szanse na zapłodnienie. Z kolei dieta bogata w błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega-3, białko roślinne oraz witaminy i minerały, pozytywnie wpływa na płodność. Niezdrowa dieta może również zaburzać skład mikroflory jelitowej, a to także może mieć wpływ na płodność.

Pomogę Ci ogarnąć dietę

Zarówno jeśli starasz się o dziecko, jak i gdy jesteś już w ciąży, jakość Twojej diety ma ogromny wpływ na zdrowie Twojego dziecka. Wiem, że chcesz zapewnić swojemu maleństwu jak najlepszy start, dlatego z przyjemnością opracuję dla Ciebie dietę. Będzie to plan żywieniowy uwzględniający Twoje aktualne zapotrzebowanie oraz także Twoje preferencje żywieniowe i możliwości czasowe.