27 Views0
Usuwanie toksyn

Detoksykacja to fizjologiczne usuwanie toksyn z organizmu człowieka. Proces odbywa się głównie przez wątrobę, nerki, jelita, płuca, układ limfatyczny i skórę. Jednak, gdy praca tych narządów zostaje zaburzona, toksyny i inne zanieczyszczenia nie są prawidłowo usuwane.

Przy nieprawidłowej pracy wątroby, nerek, jelit czy płuc może dojść do nagromadzenie w organizmie substancji toksycznych. Taki stan prowadzić może do poważnych uszkodzeń różnych narządów. Ucierpieć może w szczególności układu nerwowy. Zwiększa się ryzyko chorób demencyjnych, zaburzenia pamięci i koncentracji. Mogą pojawić się również zaburzenia w układach oddechowym, hormonalnym i pokarmowym. Nadmierna ilość toksyn w organizmie zaburza także pracę układu rozrodczego. Mogą pojawić się zaburzenia płodności i cyklu menstruacyjnego. Jeśli więc nasze narządy wewnętrznie nie radzą sobie z prawidłowym usuwaniem toksyn, pomocne mogą okazać się niektóre produkty spożywcze.

Usuwanie toksyn – co pomaga?

  • buraki – dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i barwników betalainowych i betainy wzmacniają działanie enzymów odpowiedzialnych za detoksykację wątroby.
  • brokuły – zawierają diindolilometan i glukorafaninę, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.
  • cytryna – dzięki obecności naringiny i kwasu cytrynowego zmniejsza uszkodzenie wątroby, zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym i reguluj ciśnienie krwi.
  • granat – posiada punikalaginy (elagitaniny granatu), które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • arbuz – dzięki cytrulinie i likopenowi działa antyoksydacyjnie
  • awokado – bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i fotozwiązki, które chronią przed uszkodzeniami powodowanymi przez toksynę wątroby d-galaktozaminę. Dodatkowo działa antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
  • kurkuma – jej aktywnym związkiem jest kurkumina o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i ochronnym na narządy wewnętrzne.
  • jagody – obecne w nich antocyjany obniżają ciśnienie krwi, poprawiają funkcje naczyń krwionośnych, działają przeciwnowotworowo i zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera.
  • jabłka – bogate są w pektyny, które pomagają usunąć toksyny z krwiobiegu i obniżyć poziom cholesterolu LDL oraz wspomagają wydalanie rtęci i ołowiu.
  • kolendra – wspiera oczyszczanie organizmu poprzez zwiększenie wydalania rtęci i zmniejszenie wchłaniania ołowiu.
  • imbir – obecne w nim fitozwiązki zwiększ zdolność organizmu wydalania substancji toksycznych oraz zmniejszają stres oksydacyjny, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Poza tymi składnikami warto zadbać o odpowiednia ilość błonnika w diecie (warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe), który zwiększa wydalanie toksycznych metabolitów. Aby ułatwić organizmowi pozbywanie się toksyn, kluczowe jest także wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Zaleca się minimum 35 ml na każdy kilogram masy ciała i ilość tę należy zwiększać podczas upałów czy aktywności fizycznej.