
W poprzednim artykule opisałam diagnostykę i objawy choroby Hashimoto. Skupiłam się też na ważnych elementach diety, które mogą złagodzić przebieg choroby oraz zmniejszyć dawki przyjmowanych leków. Poniżej opisuję, jakie czynniki sprzyjają zachorowaniu na tę chorobę. Zapraszam Cię do przeczytania, czego unikać w naszej diecie i stylu życia.
Co może wywołać Hashimoto?
1. Substancje działające prozapalnie
Spożywanie niektórych pokarmów powoduje uwalnianie przekaźników stanu zapalnego. Powodują one przewlekłe stany zapalne oraz zwiększają ryzyko raka, cukrzycy, zespołu metabolicznego, chorób autoimmunologicznych i innych schorzeń przewlekłych.
Co nasila stan zapalny?
- Wysokie spożycie cukrów prostych. Cukry proste to m.in. sacharoza, fruktoza, glukoza. Znajdziemy je również w syropie glukozowo-fruktozowym oraz rafinowanych węglowodanach takich jak słodyczach i słodkich napojach, wyrobach z białej mąki. Ta forma węglowodanów zwiększa ilość markerów stanu zapalnego i kwasu moczowego we krwi. To powiązane jest z różnymi zaburzeniami. Cukry proste dodatkowo zwiększają rozwój bakterii zapalnych w jelitach, które mogą zwiększać ryzyko otyłości i chorób zapalnych jelit
- Wysokie spożycie tłuszczu trans. Obecne są one w żywności wysokoprzetworzonej, wyrobach cukierniczych i utwardzonych olejach roślinnych. Tłuszcze te zwiększają produkcję cytokin zapalnych.
- Zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGE’s). Negatywne oddziaływanie AGE’s na zdrowie związane jest z wywoływaniem stresu oksydacyjnego i nasilaniem stanów zapalnych. W największych ilościach znajdziemy je w dymie tytoniowym, mięsie czerwonym i mięsie grillowanym, smażonym i pieczonym oraz żółtych serach dojrzewających. Istnieją metody obróbki żywności, które mogą zmniejszać powstawanie tych produktów. Do takich sposobów należy np. obniżanie pH potrawy, tj. jej zakwaszanie. Można to zrobić np. poprzez marynowanie mięsa w occie lub soku z cytryny. Inny pomysł to zwiększanie wilgoci podczas pieczenia, np. poprzez pieczenie parowe lub piekąc pod przykryciem.
O diecie przeciwzapalnej przeczytasz TUTAJ.
2. Dysbioza jelitowa
Dysbioza jelitowa to nieprawidłowy skład i funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Zaburzenie to prowadzi do zwiększonej przepuszczalność jelit (nieszczelne jelita). Oznacza to, że do krwioobiegu poza strawionym pokarmem, przedostają się substancje, które nie powinny się tam znaleźć. Są to chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, toksyczne metabolity pochodzące z procesu trawienia i inne, różnego rodzaju niepożądane cząsteczki. Dla organizmu taki napływ „obcych” to sygnał do walki. W odpowiedzi rozwija się więc stan zapalny, nawet w odległych od przewodu pokarmowego strukturach organizmu, np. w tarczycy. To sprzyja rozwojowi chorób autoimmunologicznych. W takiej sytuacji jedzenie, które u osób ze zdrową barierą jelitową jest pożądane, w diecie, przy nieszczelnych jelitach zaczyna być problematyczne. Okazuje się wtedy, że np. szkodzi nam nabiał, gluten, białka obecne m.in. w awokado, niektórych orzechach, czy warzywach (brukselka, wodorosty, rzodkiewka).
Zły stan jelit to także mniejsze stężenie hormonów tarczycy, ponieważ to m.in. w jelitach zachodzi przekształcanie nieaktywnej formy hormonu FT4 do aktywnej FT3. Ponadto skład naszego mikrobiomu jelitowego wpływa na wchłanianie minerałów związanych z pracą tarczycy (jod, selen, cynk i żelazo) a także leków, takich jak stosowana w niedoczynności lewotyroksyna. Aby bariera jelitowa działała prawidłowo, należy dbać o nasz mikrobiom jelitowy, a on lubi zdrową, urozmaiconą dietę, bogatą w błonnik. Dobrze działa, gdy mamy regularną umiarkowaną aktywność fizyczną, zdrowo się wysypiamy, przestrzegamy przerw między posiłkami. Dodatkowo można wspomóc się suplementacją Lactobacillus reuteri. U szczurów wykaznao, że suplementacja tym szczepem poprawiła czynność tarczycy poprzez zwiększenie wolnej T4
3. Źle zbilansowana dieta
Zaburzenia pracy tarczycy mogą wywołać: nadmierne spożycie jodu, niedobory selenu i żelaza, niewystarczające spożycie białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.
4. Niektóre leki i choroby
Do zachorowania na chorobę Hashimoto mogą przyczynić się niektóre leki takie jak pembrolizumab, interferon-α, czy terapia przeciwretrowirusowa oraz immunomodulująca. Z drugiej strony także niektóre wirusy mogą wywołać kaskadę reakcji autoimmunologicznych, które spowodować mogą chorobę Hashimoto. Mogą to być wirusy różyczki, wirusowe zapalenie wątroby typu C i wirus Epsteina-Barra.
5. Cyjanotoksyny
Cyjanotoksyny to toksyny wytwarzane przez sinice. Narazić się na nie możemy podczas kąpieli w wodach słodkich i słonych podczas zakwitu tych bakterii. Należy jednak zwrócić uwagę, że do zatrucia ich toksynami może dojść nawet podczas spacerów nad zbiornikiem objętym zakwitem sinic, ponieważ unoszą się one także w powietrzu.
6. Metale ciężkie
Kadm, chrom, mangan i fluor są toksyczne dla wielu narządów i tkanek, w tym tarczycy, i mogą wywoływać lub nasilać niedoczynność tarczycy, gdy ich poziom w krążeniu jest nadmierny.
7. Alkohol
Alkohol zwiększa poziom białka C-reaktywnego (CRP), nasila stany zapalne i może zaburzać szczelność bariery jelitowej, która ma duży wpływ na choroby autoimmunologiczne.