8 Views0

Pokrzywa to jadalna roślina. W kuchni wykorzystuje się młode liście w potrawach takich jak curry, zupy, koktajle, sałatki. W medycynie naturalnej jej korzeń stosowany jest przy przeroście prostaty, a liście w leczeniu zapalenia stawów i alergicznego nieżytu nosa.

Pokrzywa spowalnia rozrost nowotworu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbólowe, poprawia pracę układu odpornościowego, obniża ciśnienie, pomaga w leczeniu wrzodów, działa ochronnie na naczynia krwionośne.

Wartość odżywcza pokrzywy

Liście pokrzywy to bardzo dobre źródło błonnika, wapnia, potasu, magnezu, witaminy K. W tabelce poniżej porównałam wartość odżywczą 100g blanszowanych liści pokrzywy z taką samą ilością blanszowanych liści szpinaku:

 Pokrzywa blanszowana 100gSzpinak blanszowany 100g
Energia42 kcal.23 kcal.
błonnik6,9g2,4g
białko2,7g3g
żelazo1,5mg3,6mg
wapń481mg136mg
potas334mg446mg
magnez57mg87mg
Cynk0,34mg0,76mg
Witamina C3 mg9,8 mg
Witamina K498.6 µg493,6 µg
Prowitamina A101 µg524 µg
Foliany14 µg146 µg
Cholina17,4 mg19,7mg
Karoteny1260 µg6288 µg
Luteina I zeaksantyna4178 µg11308 µg

Substancje obecne w liściach pokrzywy

W pokrzywie znajdziemy lignany (secolignan, norlignan) alkaloidy, terpeny, flawonoidy, sfingolipidy i sterole. Trichomy pokrzywy (włoski parzące) zawierają kwas mrówkowy, acetylocholinę, serotoninę i histaminę. Są to substancje, które wykazują działanie antyproliferacyjne (hamują podziały komórek nowotworowych), przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbólowe, stymulujące układ odpornościowy, obniżające ciśnienie krwi, przeciwwrzodowe i zapobiegające chorobom układu krążenia. Pokrzywy pozyskuje się także chlorofil (zielony barwnik E140 wykorzystywany w żywności).

Co znajdziemy w korzeniu pokrzywy

Korzeń pokrzywy to źródło lektyn, lignanów, polisacharydów i steroli, oraz składników mineralnych takich jak wapń, mangan, miedź, magnez i cynk. Korzenie zawierają także flawonoidy, takie jak kemferol-3-O-rutinozyd, mirycetyna, kwercetyna, kemferol-3-orutynozyd (rutyna) i izoramnetyna. W korzeniu znajdują się fitosterole, w tym stigmasterol, kampesterol, stigmast-4-en-3-on, hecogenina i sitosterol.

Co zawierają nasiona pokrzywy

Nasiona pokrzywy zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy (luteinę i wiolaksantynę) oraz β-karoten.

Wpływ pokrzywy na zdrowie

Działanie przeciwnowotworowe

Wykazano, że ekstrakty z korzenia pokrzywy mają działanie antyproliferacyjne na komórki raka prostaty zarówno w testach in vivo, jak i in vitro. Lignany z ekstraktu z korzenia hamują nie tylko wiązanie androgenów z ich białkami transportowymi SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), ale także ich wiązanie z receptorami błonowymi prostaty, hamując ich aktywność proliferacyjną na tkankach prostaty[1]. Ekstrakt z korzenia zmniejsza syntezę estrogenu, a tym samym konwersję androgenów do estrogenów poprzez blokowanie aromatazy[2].

Właściwości przeciwcukrzycowe pokrzywy

Wyciągi z liści pokrzywy poprawiają kontrolę glikemii u cukrzyków. Mechanizmem odpowiedzialnym za to działanie prawdopodobnie jest zmniejszenie wchłaniania glukozy z jelitach[3]  oraz zwiększenie wydzielania insuliny[4].

Działanie przeciwzapalne

Wykazano, że pokrzywa wspiera leczenie dny moczanowej, łagodzi bóle mięśni i zmniejsza objawy zapalenia stawów. W badaniach in vitro wykazano, że wyciągi z liści hamują produkcję prostaglandyn i tromboksanu poprzez hamowanie biosyntezy enzymów kaskady kwasu arachidonowego, zwłaszcza cyklooksygenaz COX-1 i COX-2[5].

Pokrzywa obniża ciśnienie

Regularne picie herbaty z pokrzywy może pomóc obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Zbadano, że po dożylnym wstrzyknięciu szczurom ekstraktu z liści pokrzywy nastąpił spadek ciśnienia krwi (o 15% w dawce 4mg/kg/godz. i o 38% w dawce 24 mg/kg/godz.). Efekt hipotensyjny tłumaczy się działaniem moczopędnym i zwiększonym wydalaniem sodu z moczem. Efekt ten był jednak chwilowy przy zastosowaniu niższych dawek, ustępował już po godzinie[6]. Inne badanie sugeruje, że za obniżeniem ciśnienia stoi wpływ pokrzywy na rozszerzenie naczyń krwionośnych[7]

Działanie antyoksydacyjne

Ekstrakt z pokrzywy neutralizuje wolne rodniki tlenowe. Pokrzywa ma znaczną aktywność chelatującą jony żelaza[8], zmniejsza utlenianie lipidów i zwiększa aktywność układu obronnego antyoksydacyjnego u szczurów, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniem. Za to działanie odpowiedzialne są związki fenolowe [9].  

Pokrzywa na zdrową skórę

Pokrzywa może pomóc łagodzić z trądzik i zapobiegać infekcjom bakteryjnym. Jej właściwości antyoksydacyjne mogą przyspieszyć gojenie, zmniejszyć widoczność blizn oraz poprawić korzyści przeciwstarzeniowe, zmniejszając zmarszczki i plamy starcze.

Właściwości przeciwbólowe

W badaniach na szczurach i myszach wykazano, że pokrzywa ma właściwości przeciwbólowe. Za ten efekt odpowiadają flawonoidy, kwasy kawoilo-jabłkowy i kawowy[10]

Działanie przeciwalergiczne

Ekstrakty z pokrzywy zmniejszają reakcje alergiczne. Właściwości przeciwalergiczne wynikają z blokowania receptorów histaminowych H1, hamowania tryptazy, co obniża degranulację komórek tucznych i uwalnianie cytokin prozapalnych6.

Leczenie infekcji dróg moczowych

W ziołolecznictwie pokrzywa jest stosowana w leczeniu infekcji dróg moczowych i jako środek wspomagający w leczeniu kamieni nerkowych.

Dla zdrowia kobiet

Pokrzywa łagodzi dolegliwości związane z menstruacją i zmniejsza krwawienie. Zioło to łagodzi również objawy menopauzy, a u kobiet karmiących pierś zwiększa produkcję mleka. W związku z działaniem moczopędnym i bakteriobójczym chroni układ moczowy kobiet przed zakażeniami.

Zastosowanie pokrzywy w kuchni

Pokrzywa jest bardzo popularna jako warzywo w mniej rozwiniętych krajach, szczególnie wśród osób o niższym statusie społeczno-ekonomicznym. Jest to produkt bardzo popularny w Nepalu. W Gruzji powszechny jest posiłek z gotowanej pokrzywy doprawionej orzechami włoskimi. Rumuni używają kwaśnej zupy z fermentowanych warzyw z otrębów pszennych i zielonych liści pokrzywy zebranych z młodych roślin.

Przepis na wrap z pokrzywy

Składniki:

  • 200g sparzonej pokrzywy
  • 2 jajka
  • 500 – 600g mąki
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wrzuć do rondelka liście pokrzywy, zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Przykryj i gotuj 2 minuty. Wystudź i zblenduj.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą.
  3. Do mąki dodaj zblendowaną pokrzywę i jajka. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj.
  4. Podziel ciasto na 2 kule i odstaw je do lodówki na 15 minut.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i każdą kulkę podziel na 4 – 5 mniejszych części.
  6. Każdą część rozwałkuj na placek między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  7. Placki smaż z obu stron na suchej patelni.

Sposób podania:

Wrapy możesz podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym, ulubionymi warzywami i preferowanym dodatkiem białkowym takim jak grillowana pierś z kurczaka lub indyka, łosoś wędzony, ser, tofu, falafel lub jajko.


[1] Chrubasik J.E., Roufogalis B.D., Wagner H., Chrubasik S. A comprehensive review on the stinging nettle effect and efficacy profiles. Part II: urticae radix. Phytomedicine. 2007;14(7-8):568–579. doi: 10.1016/j.phymed.2007.03.014. [DOI]

[2] Gansser D., Spiteller G. Aromatase inhibitors from Urtica dioica roots. Planta Med. 1995;61(2):138–140. doi: 10.1055/s-2006-958033. [DOI]

[3] Bnouham M., Merhfour F.Z., Ziyyat A., Mekhfi H., Aziz M., Legssyer A. Antihyperglycemic activity of the aqueous extract of Urtica dioica. Fitoterapia. 2003;74(7-8):677–681. doi: 10.1016/s0367-326x(03)00182-5. [DOI]

[4] Farzami B., Ahmadvand D., Vardasbi S., Majin F.J., Khaghani S. Induction of insulin secretion by a component of Urtica dioica leave extract in perifused Islets of Langerhans and its in vivo effects in normal and streptozotocin diabetic rats. J. Ethnopharmacol. 2003;89(1):47–53. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00220-4. [DOI]

[5] Roschek B., Jr., Fink R.C., McMichael M., Alberte R.S. Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytother Res.: Int. J. Devote. Pharmacol. Toxicol. Eval. Nat. Prod. Deriv. 2009;23(7):920–926. doi: 10.1002/ptr.2763. [DOI]

[6] Tahri A., Yamani S., Legssyer A., Aziz M., Mekhfi H., Bnouham M., Ziyyat A. Acute diuretic, natriuretic and hypotensive effects of a continuous perfusion of aqueous extract of Urtica dioica in the rat. J. Ethnopharmacol. 2000;73(1-2):95–100. doi: 10.1016/s0378-8741(00)00270-1.

[7] Testai L., Chericoni S., Calderone V., Nencioni G., Nieri P., Morelli I., Martinotti E. Cardiovascular effects of Urtica dioica L.(Urticaceae) roots extracts: in vitro and in vivo pharmacological studies. J. Ethnopharmacol. 2002;81(1):105–109. doi: 10.1016/s0378-8741(02)00055-7. 

[8] Gülçin I., Küfrevioǧlu Ö.İ., Oktay M., Büyükokuroǧlu M.E. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.) J. Ethnopharmacol. 2004;90(2-3):205–215. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.028. 

[9] Kataki M.S., Murugamani V., Rajkumari A., Mehra P.S., Awasthi D., Yadav R.S. Antioxidant, hepatoprotective, and anthelmintic activities of methanol extract of Urtica dioica L. leaves. Pharmaceut. Crop. 2012;3(1):38–46. 

[10] Farahpour M.R., Khoshgozaran L.I.D.A. Antinociceptive and anti-inflammatory activities of hydroethanolic extract of Urtica dioica. Int. J. Biol. Pharm. Allied Sci. 2015;1:160–170.